Luiza Zan este una dintre cele mai apreciate voci de jazz din România, cunoscută pentru timbrul său cald, expresiv și pentru naturalețea cu care abordează jazz-ul, dar și influențe din blues, gospel sau muzică românească.
A studiat canto jazz la Conservatorul din Iași și, în 2004, a obținut locul al doilea la prestigiosul Montreux Jazz Voice Competition din Elveția.
Pe scenă, Luiza creează o conexiune autentică cu publicul prin rafinamentul interpretării și o prezență scenică sinceră și caldă. Este nu doar o interpretă remarcabilă, ci și o compozitoare sensibilă, care își pune sufletul în fiecare piesă.
„Am făcut multe playlist-uri pentru drumurile pe care le străbat, de obicei aleg 10 piese variate, care să-mi însoțească starea de la volan. Dar acum, că trebuie să motivez alegerea acestor piese, îmi e ușor incomod, pentru că muzica este mai mult decât un partener de drum, este emoția pe care se așază drumul. ” Luiza Zan
1. Daydreaming – Radiohead
Scris de Jonny Greenwood și purtând semnătura melodiei și a versurilor inegalabilului Thom Yorke, Daydreaming este single-ul meu preferat de pe albumul “A moon shaped pool” (2016) al trupei Radiohead. Piesa este o baladă cu un text de încheiere criptat, presupus a fi un mesaj de rămas bun al lui Thom către fosta lui parteneră de viață.
2. In Ear Park – Department of Eagles
Lansat pe 7 octombrie 2008, In Ear Park este un album înregistrat într-o biserică, iar reverbul natural al spațiului este păstrat intact pe înregistrare. Piesa care dă titlul albumului este un vals feeric despre amintirile lui Daniel Rossen din propria copilărie, parcul la care se face referire existând cu adevărat, porecla având legătură cu statuia unui uriaș cu urechi supradimensionate.
Mă fascinează instrumentația atât de specială a acestui cântec, căci satisface atât nevoia mea de muzică clasică, prin orchestrația amplă, cât și mișcarea interesantă a ritmului.
3. Pavane, Op. 50, Gabriel Fauré – Bobby McFerrin & The Saint Paul Chamber Orchestra
Era evident că voi alege și măcar o piesă în interpretarea lui Bobby McFerrin, iar piesa pe care am ales-o este această interpretare a unei lucrări corale, pe care, deși are text scris, Bobby McFerrin o oferă publicului în varianta de melodie fără text, subliniind intenționalitatea vocii ca instrument primordial.
4. Vocalise Op. 34, nr. 14 de Serghei Rachmaninov – Kiri te Kanawa
Compoziție scrisă în 1915 pentru soprană, fără text, Vocaliza lui Rachmaninov este definitorie pentru starea compozitorului din vremea respectivă, când lumea era în mijlocul marelui război, iar tristețea și doliul erau omniprezente. Melodia continuă, care se dezvăluie în fraze arcuite, caută triumful asupra tristeții, însă acesta întârzie să apară.
Dame Kiri Te Kanawa sings „Vocalise” – Rachmaninoff
5. Follow You Down – Fink
Am așteptat cu nerăbdare acest ultim album Fink, “Beauty in Your Wake” – 2024, iar piesa Follow You Down este, în cuvintele autorului, un cântec despre picurii de ploaie.
Cred că ce imi place cel mai mult este legătura invizibilă dintre tema de la chitară și începutul piesei The End, the la The Doors, deși asemănarea dintre cele două lucrări muzicale este mai mult în mintea mea.
6. The End – The Doors
Un exemplu epic de muzică art rock, The End este o lucrare care a influențat genuri și subgenuri muzicale, preluând culori din sonorități ale muzicii indiene și mesaje din mitologia greacă și expunând pe o durată extinsă de 12 minute o intreagă filosofie hippie. Muzica de azi nu mai are urechi cărora să le vorbească atât de susținut, așa că am ales o variantă prescurtată.
7. Three Libras – A Perfect Circle
Piesa mea preferată de pe albumul de debut, Mer de Noms, a trupei rock A Perfect Circle, Three Libras este alegerea mea dintr-un motiv personal, are legătură cu mama mea, care era balanță ca și mine și ca fiica mea cea mare. Nu întâmplător, scrisă într-un timp ternar.
8. Concertul no. 2 în Do Minor pentru pian și orchestră de Serghei Rachmaninov – Vladimir Ashkenazy
Piesa pe care aș putea-o asculta la nesfârșit, fără oprire. Pe care aș lua-o cu mine pe o insulă pustie, piesa în care aș putea să-mi petrec veșnicia, Concertul no. 2 în Do minor de Rachmaninov este cea mai frumoasă lucrare scrisă vreodată în istoria omenirii. După părerea mea.
9. Un Soupir Eternel – Dhafer Youssef
Această piesă este perfectă pentru începutul de antrenament fizic, este piesa pe care încep cursurile de vocal yoga și piesa care îmi provoc studenții să mediteze.
10. Merry Christmas Mr. Laurence – Ryuichi Sakamoto
Piesa aceasta cu care închei lista mea reprezintă felul cum aud eu muzica și felul cum simt eu viața. Face parte din coloana sonoră a filmului cu același nume și comprimă în aceste câteva minute esența vieții, sămânța iertării, dăruită de la un om la altul, perpetuu.
Ascultă 10 pentru un disc cu Luiza Zan și pe Spotify: