Iată care sunt cele 10 piese pe care Cătălin Ștefănescu le-ar pune pe un disc
Zic și eu, să mă aflu în treabă, o dulce platitudine. Dar trebuie să o zic. Sigur că e un chin să alegi doar zece piese muzicale din oceanul de fascinație care e muzica acestei lumi. Dar, de dragul jocului, exercițiul ăsta poate avea doza lui de amuzament, ca și în cazurile cu… zece discuri, zece cărți și așa mai departe. Prin urmare…
1. Keith Jarrett: Vienna Concert, Part II
Pentru că nu am cuvinte să definesc miracolul care este muzica.
Vienna Concert a apărut în 2000 și a fost înregistrat integral la Opera din Viena. Acesta, împărțit în două părți, 40 de minute, respectiv 25 de minute, ne aduce în atenție geniul lui Keith Jarrett declanșat în fața pianului.
2. Led Zeppelin: Dazed and Confused (Led Zeppelin I)
Pentru că, pur și simplu, începe o eră.
Este albumul de debut al trupei, debut care a avut loc în 1969. Una dintre cele mai influente publicații de muzică, Rolling Stone, a inclus albumul în topul celor mai bune albume făcute vreodată.
3. Yes: Dreamtime (Magnification)
Pentru că e trupa mea favorită și pentru că piesa asta e ca un superb apogeu al carierelor unor oameni care nu fac, ci emană muzică. Dreamtime este cea mai lungă piesă din albumul Magnification, lansat în 2001. Durata ei exacta este de 10:46 de minute.
4. Esbjörn Svensson Trio: Dodge the Dodo (From Gagarin’s Point of View)
Pentru că acest trio a redeschis larg ferestrele unui castel întunecat și prăfuit.
From Gagarin’s Point of View, lansat în 1999, a însemnat debutul internațional al trio-ului scandinav, EST Trio. Esbjörn Svensson, decedat anul trecut, a declarat într-un interviu despre albumele lui că „muzica nu poate fi descrisă, doar înțeleasă”.
5. Roger Waters: It’s a Miracle (Amused to Death)
Pentru că te întoarce pe dos, făcîndu-te să vezi cîtă poezie era în tine și tu habar n-aveai.
Amused To Death este un album concept lansat în 1992 în care Waters „dezbate” efectele nu tocmai pozitive ale televiziunii și mass media asupra societății moderne.
6. Radu Lupu: Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră, Imperialul, Partea a III-a
Pentru că poate însufleți orice lume, indiferent de planeta pe care s-ar găsi.
Radu Lupu a fost un pianist și compozitor român născut la Galați în 1945 (nr. a murit pe data de 17 aprilie 2022). A studiat la București după care a plecat la Conservatorul din Moscova. A susținut concerte pe cele mai importante scene ale lumii, însă a refuzat mereu să acorde interviuri.
7. Soundgarden: Black Hole Sun (Superunknown)
Simply because it rocks.
Oscar Peterson (1925-2007) a fost un apreciat pianist de jazz de origine canadiană care la viața lui a lansat peste 200 de înregistrări, a câștigat șapte premii Grammy, dar și profunda apreciere a lui Duke Ellington.
8. Oscar Peterson Quartet featuring Joe Pass: Love Ballade
Pentru că aici se găsește frumusețe în stare pură.
EP-ul My Iron Lung a apărut în 1994. Piesa My Iron Lung a venit ca un protest din partea lui Yorke la succesul lui Creep, care părea să fie singura piesă Radiohead pe care oamenii voiau să o asculte.
9. Radiohead: The trickster (My Iron Lung EP)
Pentru că muzica cetățenilor ăstora e hipnotică și se lipește de tine.
Superunknown este cel de-al patrulea album de studio din cele cinci lansate de către defuncta trupă Soundgarden. Materialul a fost scris de Chris Cornell.
10. Sfinx: Mierea (Zalmoxe)
Pentru că se nasc și p’acilea oameni.
Zalmoxe, albumul care reprezintă un moment important în muzica românească a apărut în 1978 și a fost reeditat pe Cd în 1993. Este ultimul album oficial apărut în formula Sfinx cu Dan Andrei Aldea.
Ca la orice listă de genul ăsta, cînd e gata, ai schimba-o instantaneu. Eu o las așa. Deși mi se pare cam… „lentă”. Cînd vine rîndul listelor zbuciumate, mai dați-mi un semn și repar situația.
Despre Cătălin Ștefănescu
Născut pe 29 decembrie, 1968, la Râmnicu Vâlcea. A absolvit Facultatea De Litere, Babeș-Bolyai din Cluj (1995).
A publicat scrieri în Contemporanul, Steaua, Cotidianul, Canava Odeon, Direcția 9.
Este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și membru UNITER.
Din 1999 este realizatorul și gazda emisiunii Garantat 100%.
Premii: Marele Premiu TELEVEST, Timișoara – pentru Regizorul (2002), Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune – Garantat 100% (2002), Premiul APTR pentru emisiune culturală și pentru magazin cultural (2003 -2006), Premiul pentru cel mai bun documentar românesc – Penitenciar (2007)
Pasiuni: filmul, muzica, teatrul
Articol publicat în revista Sunete, februarie 2009
Ascultă 10 pentru un disc – Cătălin Ștefănescu și pe Spotify