Scena muzicii alternative din Cluj este într-o evoluție continuă și coagulează tot mai mulți artiști și grupări muzicale pentru care muzica se face din suflet, nu se împachetează ca un produs de marketing gândit să ”prindă” la public.
Am stat cu ”urechile ciulite” la ce se mai aude prin cluburile și la festivalurile clujene în materie de muzică alternativă locală și am făcut o selecție de cinci nume care își merită din plin un loc în playlist-ul iubitorilor și de altfel de muzică decât cea mainstream. A rezultat o selecție variată care se pretează și pentru nopțile de weekend și pentru zilele mai puțin agitate ale săptămânii.
Marquis Collective
Marquis Collective îi reunește pe Patricia Marchiș – saxofon, Tim Thieme – clape, Cristian Cioloca – chitară, David Vshayn – bass și Sebastian Arvai – tobe și este o formație instrumentală de avangardă din Cluj-Napoca, al cărei stil electrizant îmbină elemente de jazz, funk și rock cu nuanțe din muzica de film și cea clasică. Fuziunea eclectică, sonoritatea revoluționară și look-ul lor nonconformist sunt principalele atuuri care au adus trupa în centrul atenției pe scena muzicală alternativă românească.
În 2024 au fost nelipsiți din lineup-urile principalelor festivaluri și evenimente de jazz din România și nu numai. Au obținut premii importante la Mittelfest Festival în 2024 și la Jazz in the Park International Competition în 2023. În vara anului trecut au lansat un proiect inedit – Marquis Poetry Sessions, o serie de videoclipuri realizate în colaborare cu patru actori de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, care îmbină muzica și poezia. Acestea sunt disponibile pe pagina de YouTube a Marquis Collective. De ascultat, neapărat live, cu prima ocazie care se ivește!

Baba Dochia
Trupa cu nume inspirat de celebrul personaj din mitologia românească și-a lansat albumul de debut fix în urmă cu un deceniu, iar de atunci s-a aflat într-o evoluție continuă. În momentul de față este considerată una dintre cele mai originale formații de muzică instrumentală de la noi pentru că suprapune într-un mod inedit și original muzica și efectele vizuale.
Baba Dochia este axată pe electronic rock, iar muzica trupei este cea care dă ritm și luminii prin efectul în timp real asupra instalației de lumini. Se poate spune că lumina dansează pe muzică, iar muzica împreună cu lumina fac spectacolul. În această ecuație, publicul nu poate fi decât încântat.

Luna Amară
De trupa Luna Amară, veterani într-ale alternativului de Cluj, a auzit mai tot românul, așa că sărim peste alte introduceri și ajungem direct la turneul acustic care marchează cei 25 de ani de activitate pe care îl organizează în prima parte a anului 2025.
București (30 ianuarie și 6 martie), Oradea (31 ianuarie), Reșița (1 februarie), Iași (13 februarie), Suceava (15 februarie), Galați (7 martie), Tulcea (8 martie), Baia Mare (14 martie) și, la final, Cluj-Napoca (25 mai) sunt orașele în care fanii vor putea asculta piese de pe albumele acustice Luna Amară – ”Don’t let your dreams fall asleep” şi ”Aproape”, dar şi interpretări acustice ale unor piese electrice, precum ”Chihlimbar” sau ”Lume oarbă”.

Citește articolul complet pe zilesinopti.ro